Niet op reis? Wie zegt dat?

Transformatie. Waar denk je dan aan? Een gedaanteverwisseling? Of een verandering, een ommezwaai?

Of als een oude jas die ooit als een tweede huid voelde maar nu knelt en spant en drukt. Lastig of zelfs gewoon te pijnlijk. Alsof het zo niet meer verder kan.

Soms verkiezen we dat oncomfortabele gevoel – verdragen we het kost wat kost – omdat verandering te moeilijk lijkt.
We lijden nog liever die pijn die we zo goed kennen dan dat we die jas willen uittrekken.

Better the devil you know than the devil you don’t

Het is niet zomaar de rups in de cocon die passief wacht tot ze vlinder wordt. Ook niet het voortdurende vechten en knokken. En niet gewoon ‘woke’ zijn. Het is wat er gebeurt als je bewuster wordt. Als dat bewustzijn dan je gewone menselijkheid en je dagelijkse realiteit raakt en zo je keuzes, relaties en je hele leven beginnen te doordringen. Je overstijgt de vorm (en de norm) die er was – dat is wat trans-formatie ook letterlijk betekent.

Als je het transformatieproces aangaat – en yoga en meditatie zijn er in wezen draaikolken voor – kun je nooit voorspellen hoe de reis zal verlopen. Ja, natuurlijk zijn er boeken en modellen voor verandering en talloze verschillende lenzen om naar het proces te kijken. Maar erover lezen is gemakkelijk – het aangaan is de uitdaging.

Dus de dans dansen: tussen inzicht en toepassing, tussen beoefening en loslaten, tussen Zijn en Worden. Een ontdekkingsreis zonder eindpunt. Een reis naar binnen. Iedereen kan deze reis maken, pandemie of niet.

Ik heb een enorme toolbox vol instrumenten en ik ben erg vertrouwd met transformatie. Als psycholoog maar meer nog als mens: er waren massa’s rozen maar ook rijkelijk veel doornen op mijn pad en ik ben niet beschaamd om dat te zeggen. Want de essentie van een roos leeft in haar doorn.

Maar de reis begint bij jou, binnenin, want daar is alles al aanwezig.

Op 10 maart start de bijzondere 12-delige reis voor innerlijke transformatie.

Je gaat ervaren, ademen, doen en soms vooral niet doen, bewegen, stil zijn, reflecteren, confronteren, rusten, niet-weten en wel weten, zingen, uitpakken, reinigen, ontdekken, leren en afleren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s